Yangiliklar

Nega qornimiz to’ysa ham, ovqatlanishni xohlaymiz? Dietolog tushuntiradi

Nega qornimiz to’ysa ham, ovqatlanishni xohlaymiz? Dietolog tushuntiradi

Ovqatlar orasida doimiy ochlik hissi surunkali stress, ba’zi dori-darmonlarni qabul qilish va noto’g’ri ovqatlanish tufayli paydo bo’ladi. Ovqatlanish bo’yicha mutaxassis Rob Xobson Daily Mail nashriga ovqatga chidab bo’lmas ishtiyoq paydo bo’lishining shu va boshqa sabablari haqida gapirib berdi.

Xobsonning ta’kidlashicha, agar asosiy taom juda yengil bo’lsa va tana kerakli miqdordagi ozuqalarni olmagan bo’lsa, ochlik hissi tezda qaytadi. Dietolog, agar u qovurilgan kartoshka, gamburger va shirinliklardan iborat bo’lsa, katta ovqatdan keyin ham xuddi shunday ta’sir ko’rsatishi haqida ogohlantirdi. «Bu tez hazm bo’ladigan uglevodlar bo’lib, ular qon shakar darajasining pasayishiga olib keladi, bu esa ochlikni kuchaytirishi mumkin», deb tushuntirdi mutaxassis. Uning so’zlariga ko’ra, ideal holda, kundalik ratsionda oqsillar, tolalar va uglevodlar bo’lishi kerak, keyin tana ish uchun zarur bo’lgan elementlarni oladi va oziq-ovqatga doimiy ehtiyoj sezmaydi.

Xobsonning aytishicha, dietadan tashqari boshqa omillar ham ochlikni keltirib chiqarishi mumkin. U uyqusizlik, surunkali stress va antidepressantlardan uzoq muddat foydalanishni eng keng tarqalgan deb atadi. Bundan tashqari, uning so’zlariga ko’ra, ko’p odamlar shunchaki zerikishdan keyin ovqatlanishni yaxshi ko’radilar, vaqt o’tishi bilan bu odat tusiga kiradi, buning natijasida odam o’zini yaxshi his qilmaydi va hatto och bo’lmasa ham ovqatlanishni davom ettiradi.